IERAPETRA

IERAPETRA
e-mail Nikosaspradakis007@gmail.com----e-mail-gaspradakis@gmail.com

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η μαύρη πανώλη

Δημογραφικά αφάνισε ,όλεςτις μικρές συνοικίες του προφήτη Ηλία στα μπραμιανά Ιεραπετρας. Επληξε όλα τα μικρά μετοχάκια και επέζησαν ελάχιστοι άνθρωποι.
 Φοβερή επιδημία ,ακούγεται και ως βουβωνική πανώλη .Διογκώνονται ,πρώτα ,οι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα ,μετά στο λαιμό  και τέλος στις μασχάλες. Λέγεται μαύρη γιατί μαυρίζει το δέρμα ,γύρω από την περιοχή των λεμφαδένων .Οι αδένες μεγαλώνουν ,και σκληραίνουν, Οι άρρωστοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, παραληρουν ,αιμοραγούν ,και εντός ολίγων ημερών αποθνήσκουν.
Η τρομερή αρρώστια έπληξε, όλη την Ευρώπη , με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν 5 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι γιατροί δεν είχαν υποπτευθεί ότι,οι φορείς της φοβερής επιδημίας ήταν οι ποντικοί ,οι κοριοί ,άλλά προπάντων οι ψύλοι ,που μετέφεραν την αρρώστια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Νόμιζαν ως πηγή του κακού τον αέρα ,τα τρόφιμα ,και το νερό .Οι γιατροί δήλωναν αδυναμία για να βοηθήσουν ,ενώ ο λαός,δεν ήξερε που να στραφεί ,για να προστατευτεί .
Οι περισσότεροι άνθρωποι ,απομακρύνθηκαν από τις πόλεις, και πήγαιναν στην ύπαιθρο και στα όρη. Μερικοί από τους ανθρώπους κατέφευγαν σε μάγους ,σε χαρτορίχτρες,και σε αστρολόγους. Αλλοι δεν ήξεραν που να αποδώσουν το κακό και έριχναν ασβέστες μέσα στα πηγάδια ,ασβέστωναν καθημερινά ,τους τοίχους των σπιτιών και έβραζαν όλα τα τρόφιμα πριν φαγωθούν.Ακόμη ,έπλεναν τα σίδερα των κρεβατιών με καθαρό πετρέλαιο ,αλλά οι κοριοί δεν απομακρυνόταν και παρέμεναν κρυμένοι στα στρώμματα .
Οσοι άνθρωποι δεν είχαν επαφές με την πόλη ,και ήταν απομονωμένοι την γλύτωναν, και δεν τους έπληξε η φοβερή αρρώστια. Οι προσβεβλημένοι από το κακό που τους βρήκε ,αιμοραγούσαν εσωτερικά και πίεση του αίματος κατέβαινε πολύ χαμηλά ,σχεδόν στο μηδέν  με αποτέλεσμα όλοι να πεθαίνουν. Τα αγγεία που αιμοραγούσαν ,ήταν της βουβωνικής μας χώρας .Σήμερα η αρρώστια έχει εξαληφθεί οριστικά ,γιατί βρέθηκαν αποτελεσματικά φάρμακα .
Ιεράπετρα  23-6-2012. 
 Νίκος Ασπραδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου